it wiid it wiid it wiid it wiid Aanbiedingen it wiid boeken it wiid
Vorige maand Gisteren
14 Feb 2018(Wo)
Morgen Volgende maand Jaarvoorstelling Maandvoorstelling Weekvoorstelling List View
 (lopende)
Tentoonstelling Mata Hari
Op 14 oktober 2017, honderd jaar na haar dood, opent in het Fries Museum de grootste Mata Hari-tentoonstelling ooit. Aan de hand van persoonlijke bezittingen, foto’s, plakboeken, brieven en militaire dossiers ontmoet je Margaretha Zelle, het meisje achter de iconische Mata Hari. Reis met haar mee van haar geboortestad Leeuwarden naar Nederlands-Indië, waar het noodlot haar achtervolgt. Beleef haar glorieuze opkomst in de danstheaters van Parijs en ontdek het web vol van intriges waar ze tijdens de Eerste Wereldoorlog in verstrikt raakt.

Het Friese meisje Margaretha is op haar 29ste een regelrechte mediahype in Parijs. Als Mata Hari betovert ze het societypubliek met haar exotische dans, waarbij ze langzaam haar lichaam ontbloot. De kranten raken niet uitgeschreven over deze sensatie. Tien succesvolle jaren lang is haar naam synoniem voor sensualiteit en glamour. Maar de talloze affaires met mannen in uniform en haar reizen door Europa tijdens de Eerste Wereldoorlog maken haar verdacht in de ogen van de Franse geheime dienst. Begin 1917 wordt ze opgepakt op verdenking van spionage voor de Duitsers. Mata Hari sterft op 15 oktober van dat jaar voor een Frans vuurpeloton in de bossen bij Parijs.

de mythe
Na haar dood groeit Mata Hari uit tot een mythe. Ze is stijlicoon, sekssymbool en femme fatale. Haar leven is onderwerp van talloze boeken en spreekt internationaal tot de verbeelding. Filmsterren als Greta Garbo, Sylvia Kristel en Marlene Dietrich spelen de rol van Mata Hari. Als onweerstaanbare maar ook zedeloze en gevaarlijke vrouw staat ze aan de wieg van personages als de latere Bond girls. Slechts weinigen weten dat achter dit wereldberoemde icoon een meisje uit Friesland schuilt.

het meisje
Hoe groeit de dochter van een welgestelde hoedenverkoper in Leeuwarden uit tot internationale mythe? Waar kwam haar voorliefde voor mannen in uniform vandaan? Waarop liep haar huwelijk stuk en hoe trof het noodlot Margaretha in Nederlands-Indië? Welke rol speelde het moederschap in haar leven? Wat dwong haar ertoe haar heil te zoeken in Parijs? Was ze een fantast of toch een spion - en dan voor de Duitsers of toch voor Frankrijk, of voor beide?
Mata Hari op de renbaan, 1911, Collectie Fries Museum, Leeuwarden

voor het eerst te zien
Het leven van Margaretha Geertruida Zelle is een dramatische cocktail van moed en glorie, verlies en verraad. Honderdvijftig authentieke voorwerpen uit binnen- en buitenland vertellen dit najaar haar verhaal in de grootste Mata Hari-tentoonstelling ooit. Persoonlijke bezittingen, foto’s, plakboeken, brieven en militaire dossiers, vaak voor het eerst te zien, werpen nieuw licht op het meisje achter de mythe.

"Ik ben moe van dat vechten tegen het leven en ik wil een van tweeën: óf Nonnie bij me en een fatsoenlijke moeder zijn óf ik ga leven zoals me hier zo schitterend wordt aangeboden. Ik weet wel dat dat leven eindigt met een ongeluk – maar daar ben ik overheen.”

De tentoonstelling Mata Hari, de mythe en het meisje is vanaf 14 oktober 2017 t/m 2 april 2018 te zien in het Fries Museum in Leeuwarden.

 
 (lopende)
Romantiek in het Noorden
Van landschappen met woeste zeeën tot stille maannachten en serene velden: naar de kunstwerken die worden getoond in de tentoonstelling ‘De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner’ blijf je kijken.

Denk je aan Romantiek, dan denk je wellicht vooral aan Engelse, Duitse of Scandinavische schilders. Dat ook Nederlandse kunstenaars een grote rol hebben gespeeld in die periode, bewijst het Groninger Museum met de tentoonstelling ‘De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner’. Zo’n 95 werken van internationale schilders zijn te zien, waaronder die van Nederlanders als Barend Koekkoek, Wijnand Nuijen en Andreas Schelfhout.

Ruimte voor emotie
Tijdens de Romantiek was landschapsschilderkunst razend populair. In deze periode ontstond een nieuwe opvatting onder de landschapsschilders: ze baseerden hun werken niet alleen meer op de landschappen die ze om zich heen zagen, maar lieten ook hun eigen emoties erin doorsijpelen. Dat maakt de landschappen uit de Romantiek niet alleen historische, maar ook spirituele kunstwerken.

Ook Romantiek!
De tentoonstelling is te zien in het Groninger Museum. Krijg je geen genoeg van de Romantiek? Dan is de aansluitende tentoonstelling ‘Ook Romantiek!’ een aanrader.

Museumeiland 1
9711ME Groningen

Elke dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag vanaf 9 december 2017 t/m 6 mei 2018 van 10.00 - 17.00 uur.
Elke vrijdag vanaf 15 december 2017 t/m 20 april 2018 van 10.00 - 17.00 uur.
Vrijdag 4 mei 2018 om 10.00 uur.

 
 (lopende)
Iepen Doar(p): dorpsportret van de mienskip
Mienskip is het centrale thema van Leeuwarden-Friesland 2018. Maar wat betekent het eigenlijk? Hoe zijn Friezen verbonden met hun dorp en de mensen om hen heen? Iepen Doar(p) onderzoekt het aan de hand van een dorpsportret van het jongste dorp van Fryslân: Feanwâldsterwâl.

Alle 128 huishoudens van Feanwâldsterwâl (Veenwoudsterwal) worden in beeld en geluid geportretteerd. Dit levert een uniek totaalbeeld op van een volledige mienskip.

Iedereen een verhaal
Iepen Doar(p) laat horen en zien dat iedereen een bijzonder, ontroerend of waardevol verhaal te vertellen heeft. Een verhaal dat naar boven komt, als je maar interesse toont en de tijd neemt om te luisteren.

Onderlinge verbondenheid
Door de verhalen te verzamelen én te delen, geloven de initiatiefnemers van het project dat de onderlinge verbondenheid in het dorp groeit en de mienskip versterkt.

128 dagen, 128 deuren
Sinds begin 2017 is gewerkt aan de 128 portretten. Via Iepen Doar(p)’s sociale media is de voortgang van het project te volgen. In 2018 wordt op iependoarp.eu op 128 achtereenvolgende dagen een deur geopend, ofwel een portret gepubliceerd. Gelijktijdig laat Omrop Fryslân elke dag een audiovisueel portret horen. Na deze 128 dagen en het openen van alle deuren in Feanwâldsterwâl, is het dorpsportret compleet.

Geschiedschrijving
Na 2018 zorgt het Fries historisch en letterkundig centrum Tresoar in Leeuwarden ervoor dat alle portretten voor altijd online toegankelijk blijven. Zo blijft Iepen Doar(p) bewaard als geschiedschrijving voor toekomstige generaties. Zij kunnen over vijftig of honderd jaar terugzien en -horen hoe er vandaag in Feanwâldsterwâl wordt geleefd.

 
       
Iepen UP
Iepen UP is een jaar lang programma over vrijheid, veelkleurigheid en vragen. Over hoe we samenleven in een wereld die verandert. Publiek, wars van monocultuur, zoekend naar multi-perspectief, gedreven door nieuwsgierigheid.

Filter bubbles en vrijheid
Iepen mienskip betekent open samenleving. Klinkt goed, maar hoe doen we dat? Hoe gaan we dan om met vrijheid, diversiteit, democratie, filter bubbles, en kwesties die de samenleving tot op het bot verdelen? Denk maar aan discussies over vluchtelingen, racisme, ongelijkheid, klimaatverandering, of Europa’s onzekere toekomst.

Als de wereld verandert, wat willen we dan uit het verleden meenemen de toekomst in? Wat moeten we loslaten? Wat hebben we nog nodig? Wie doen er mee? Deze vragen staan centraal in Iepen UP.

Doe mee
Deel je ideeën online en tijdens het wekelijkse avondprogramma Iepen UP Live, voor discussie en performance in Neushoorn Café. De sprekers, experts, herrieschoppers, kunstenaars en deskundigen komen uit heel Europa en gaan het gesprek aan met het publiek. Volg ook de zoektocht van 18 millennials uit heel Fryslân, naar antwoorden op deze vragen.

Vier het mee tijdens het Friese Befrijdingsfestival. Kom in de simmer naar de buitenbios films kijken en dans mee tijdens live optredens. Word uitgedaagd door verzetsacties van kunstenaars uit binnen- en buitenland omdat je nou eenmaal soms in actie moet komen. Tel mee hoeveel nieuwe mensen je wel niet hebt ontmoet, bijvoorbeeld tijdens het Meet UP café in Leeuwarden met nieuwkomers en locals. En kom vooral ook naar de Re-Opening van 2018, waar we de resultaten van onze zoektocht wereldkundig maken.

Doe mee mee mee, omdat de samenleving nu eenmaal van ons allemaal is.

 
       
Koloniën van Weldadigheid
Het is 1818 en er heerst armoede in Nederland. Generaal Johannes van den Bosch wil met zogenoemde landbouw proefkoloniën het tij keren. Tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018 wordt het tweehonderdjarig bestaan van zijn Maatschappij van Weldadigheid gevierd. Onder meer met de beeldende kunstmanifestatie ‘IntoNature’ en het muziektheater ‘Welstaat’.

Generaal Van den Bosch geloofde in het Verlichtingsideaal: de mens kan zichzelf verheffen door de wereld en de natuur naar zijn hand te zetten. Hij wilde arme gezinnen een beter leven geven en liet ze naar Drenthe verhuizen, waar ze in een kolonie de woeste Drentse grond moesten bewerken.

Grensregio
Vier van de zeven Koloniën van Weldadigheid ontstonden in de grensregio van Fryslân en Drenthe, in de buurt van Frederiksoord. De monumentale gebouwen van de Koloniën en de omringende natuur van het Drents-Friese Wold vormen het decor voor de culturele programma’s van 2018.

Muziektheater Welstaat
In het muziektheater ‘Welstaat’ wordt de verbinding gelegd tussen tweehonderd jaar geleden en nu. Tussen de utopische gedachte om met de koloniën armoede uit te roeien en de weerbarstige realiteit van vandaag, waarin armoede nog steeds volop bestaat. Beeldend theater en diverse muziekstijlen voeren het publiek mee door de Koloniën, richting een bijzonder slotspektakel. ‘Welstaat’ wordt in september uitgevoerd door het Kameroperahuis.

Internationale expositie IntoNature
Daarnaast wordt in het Koloniëngebied de expositie ‘IntoNature’ gehouden. Bezoekers volgen een route met werken van internationaal aansprekende kunstenaars als Katie Paterson, Edward Clysdale Thomson, Herve Youmbi, Susan Philipsz, Heather en Ivan Morison, Sarah van Sonsbeeck, Anne Geene en Roderick Hietbrink.

Locaties
De expositie kent drie locaties: het Holtingerveld, één van de donkerste plaatsen van Nederland, de kolonie in Frederiksoord en de voormalige Tuinbouwschool, één van de eerste stukken ‘overdekte natuur’ ter wereld. Samen laten de locaties de spanning zien tussen natuur en cultuur, donker en licht, beheersing en vrijheid.

 
       
Dada in Dr8888
Wil je iets verrassends ontdekken? Iets geks, frappants en kleurrijks? Zet Drachten dan op je lijstje in 2018. De stad waar de Dada-beweging in 1916 werd opgericht en waar in 1917 het eerste manifest van De Stijl én kunstenaarsvereniging De Ploeg verscheen. Genoeg redenen voor feest dus: in 2018 vieren Museum Dr8888 en het Van Doesburg-Rinsemahuis op vele verschillende manieren die erfenis van Dada en De Stijl.

Ooit was Drachten hét kloppend hart van kunststromingen als Dada en De Stijl. De Friese schoenmakers Thijs en Evert Rinsema, maar ook grote kunstenaars als Theo van Doesburg en Kurt Schwitters kozen honderd jaar geleden Drachten als dé plek om hun kunst te maken.

Modernisme in Fryslân
Museum Dr8888 laat zien hoe deze kunststromingen van betekenis waren voor het modernisme in Fryslân. Hoe leven ze voort in de huidige tijd? En wat betekent De Stijl voor innovatie en design? Vier boeiende tentoonstellingen over het unieke verhaal van Drachten en de invloed op kunstenaars en hun artistieke productie na de Tweede Wereldoorlog.

Buiten zijn muren treden
Drachten omarmt haar geschiedenis in 2018 met een revolutie in kleur. Ook buiten de muren van het museum organiseert Museum Dr8888 allerlei activiteiten en evenementen in het kader van De Stijl en Dada. Daarbij werkt het museum samen met andere (culturele) partners, ondernemers en inwoners van Drachten om van hun woonplaats de kleurigste stad in Nederland te maken.

Activiteiten
In de straten van Drachten is bijvoorbeeld een Dada Poëzieroute te volgen, er wordt een Dada modeshow georganiseerd en er verschijnen reusachtige Stijlmeubels op de pleinen. Ook in etalages, in buurten en in stegen kom je prachtige hedendaagse uitingen tegen van Dada en De Stijl. Dus in 2018 kies je voor Drachten: Stad in Stijl!

 
   --22:00
Boot Holland
Traditiegetrouw opent Boot Holland het watersportseizoen. De watersporter kan op deze beurs kennis maken met allerlei facetten van de watersport. Het speerpunt is de ruime presentatie van stalen schepen. Ook motorboten, zeilboten, kano's en open boten zijn in ruime mate vertegenwoordigd. Een ieder zal moeten erkennen dat Boot Holland inmiddels meer is dan een kweekvijver voor andere watersportbeurzen. Boot Holland biedt een compleet overzicht van wat een watersporttentoonstelling dient te bieden.

WTC EXPO Leeuwarden
Heliconweg 52
8914 AT Leeuwarden

Vrijdag 9 februari 2018: 13.00 - 22.00 uur
Zaterdag 10 februari 2018: 10.00 - 18.00 uur
Zondag 11 februari 2018: 10.00 - 18.00 uur
Maandag 12 februari 2018: 13.00 - 22.00 uur
Dinsdag 13 februari 2018: 10.00 - 18.00 uur
Woensdag 14 februari 2018: 10.00 - 18.00 uur

 

        Vandaag
Print